Orzechy włoskie ograniczają wzrost guzów nowotworowych

Badania przeprowadzone przez UC Davis Cancer Center i U.S. Department of Agriculture Western Regional Research Center w Albany wskazują, że orzechy włoskie, mimo dużej zawartości tłuszczu, są bardzo zdrowe, a zwłaszcza dla mężczyzn, cierpiących na nowotwory prostaty.

Zgodnie z wynikami uzyskanymi przez naukowców, u myszy pomagają one spowolnić raka prostaty i mają korzystny dla zdrowia chorego wpływ na wiele genów związanych z kontrolą wzrostu guza oraz jego metabolizmem.

W badaniu wykorzystano myszy, u których genetycznie zaprogramowany został rozwój tego konkretnego rodzaju nowotworu. Dostawały one karmę, w skład której wchodziły orzechy włoskie, myszy z grupy kontrolnej zaś otrzymywały pożywienie o takim samym składzie i z taką samą ilością tłuszczu, ale bez orzechów.

Efekty były jednoznaczne: u osobników na diecie pierwszej szybkość wzrostu raka prostaty zmniejszyła się po 18 tygodniach o 30 do 40%. Dodatkowo te właśnie gryzonie miały znacznie niższe stężenie białka IGF-1, silnie związanego z rakiem prostaty. Znaleziono również wiele innych, korzystnych dla myszy zmian w genach związanych z kontrolą wzrostu guza i jego metabolizmem.

Zauważalne, pozytywne efekty dostrzeżono przy podawaniu gryzoniom odpowiednika spożywania przez człowieka około 2,4 uncji orzechów włoskich.

Jak uważa Ralph Devere White, dyrektor UC Davis Cancer Center, badający nowotwór gruczołu krokowego, są to naprawdę obiecujące wyniki pokazujące, że istnieje możliwość łatwego kontrolowania wzrostu guzów nowotworowych prostaty. Konieczne są teraz dalsze badania, dzięki którym być może da się określić, w jaki dokładnie sposób orzech włoski ogranicza wzrost guzów nowotworowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *