szafran
0

Szafran może zapobiec utracie wzroku

Ta dość droga u nas przyprawa może wpływać na geny regulujące zawartość kwasów tłuszczowych w błonie komórkowej oka, co znacznie wzmacnia jego komórki. To coś więcej niż działanie zwykłych przeciwutleniaczy, jak np witamina E. Silvia Bisti z University of L’Aquila twierdzi bowiem, że ta droga przyprawa oddziałuje na geny kontrolujące działanie fotoreceptorów oka.

Szafran może zapobiec utracie wzroku w starszym wieku, a co więcej nawet nieco polepszyć widzenie. Nie tylko zapobiega uszkodzeniu receptorów, lecz może także spowolnić, a nawet odwrócić szkody poczynione przez związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (ang age-related macular degeneration, AMD).

AMD pojawia się wówczas, gdy komórki plamki żółtej (części siatkówki odpowiedzialnej za widzenie centralne) ulegają w miarę upływu czasu degeneracji. Związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku, która występuje wśród starszych osób żyjących w krajach rozwiniętych.

Włosi przeprowadzili w Rzymie testy kliniczne i dzięki temu stwierdzili, że dieta uwzględniająca szafran chroni oko przed uszkodzeniem przez jaskrawe światło.Według Włochów przyprawa sprawdza się nie tylko w przypadku zwyrodnienia plamki żółtej, lecz także przy uwarunkowanej genetycznie retinopatii barwnikowej (łac retinitis pigmentosa). Stosując szafran, udawało się spowolnić utratę wzroku.

admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *