aminotransferaza asparginianowa (AspAT)

Badanie oznaczenia aminotransferazy asparaginianowej, AST, AspAT, GOT (glutamic oxoloacetic transaminase), narządowo niespecyficznego enzymu (EC 2.6.1.1) indykatorowego, biorącego udział w przemianach białek. Enzym ten należy do transferaz przenoszących grupy aminowe z aminokwasów na α-ketokwasy. Przyczyną wzrostu aktywności AspAT jak i AlAT mogą być:

  • martwica mięśnia serca (zawał mięśnia sercowego, pourazowe uszkodzenie m. serca np. po zabiegach kardiochirurgicznych)
  • choroby wątroby (zapalenia wątroby niezależnie od etiologii)
  • uszkodzenie mięśni szkieletowych (urazy, dystrofia mięśniowa, rabdomioliza w przebiegu zatruć i stosowania niektórych leków, zwłaszcza z grupy statyn, czyli leków obniżających stężenie cholesterolu).
  • mononukleoza zakaźna
  • hipoksja
  • niewydolność krążenia
  • zapalenie trzustki
  • stosowanie niektórych leków psychotropowych, jak np. agomelatyna, amisulpryd

Jako że rutynowo określa się zarówno poziom AlAT jak i AspAT, do diagnostyki również weszło pojęcie wskaźnika de Ritisa, czyli stosunku AspAT do AlAT. W warunkach prawidłowych wskaźnik ten jest większy od jedności (a więc wartości AspAT są nieco wyższe od AlAT), zaś spadek poniżej 0,9 silnie wskazuje na chorobę miąższu wątroby. Wskaźnika de Ritisa nie wylicza się, kiedy mamy do czynienia z warunkami prawidłowymi (gdy aktywność AspAT i AlAT mieści się w normie).