Dietetyka jest nauką medyczną o żywieniu człowieka zdrowego i chorego zajmującą się następującymi zagadnieniami:
- zasadami żywienia człowieka zdrowego
- zasadami żywienia człowieka chorego
- oceny stanu odżywienia
- oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
- zapobiegania chorobom zależnym od żywienia
- kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania
- biochemicznymi podstawami żywienia
- prowadzenia edukacji żywieniowej
- psychologią żywienia
- technologiami gastronomicznymi.
Dietetyka bywa czasami mylona z technologią żywności. Dietetyka jest nauką medyczną, która wyspecjalizowała się w kierunku racjonalnego odżywiania człowieka zarówno chorego jak i zdrowego. Dietetyka zajmuje się zatem oceną wpływu choroby na stan odżywienia pacjenta, oraz wpływu odżywiania na wyniki leczenia chorób.
Dietetyka powiązana jest ściśle z:
- medycyną
- farmakologią
- bromatologią
- chemią żywności
- biologią i mikrobiologią
- psychologią
Podział dietetyki:
- dietetyka kliniczna
- dietetyka sportowa
Edukacja:
- uczelnie wyższe – kierunek: dietetyka (możliwość uzyskania tytułów naukowych: licencjat, magister, doktor, profesor).
Kształcenie w zawodzie dietetyka realizowane jest głównie na uczelniach medycznych i przyrodniczych, na kierunkach:
- dietetyka
- zdrowie publiczne specjalizacja: dietetyka
- technologia żywności i żywienie człowieka