profilaktyka chorób pasożytniczych

Zapobieganie chorobom pasożytniczym polega na:

  • przestrzeganiu zasad higieny osobistej i higieny żywienia
  • dokładnym przebadaniu weterenaryjnym mięsa
  • dokładnym dogotowywaniu lub smażeniu mięsa
  • odkażaniu odchodów ludzkich
  • nie nawożeniu pól ludzkimi fekaliami
  • unikaniu bezpośrednich kontaktów ze zwierzętami (np. psy przenoszą bomblowca, który jest bardzo niebezpieczny dla człowieka)
  • zmiana diety i preferowanych potraw na roślinne
  • higienicznym utrzymywaniu bydła, uniemożliwianiu spożywania pokarmu zanieczyszczonego kałem ludzkim lub picia płynów wydobywających się z ustępu
  • budowie zamkniętych ustępów, uniemożliwiajacych rozprzestrzenianiu się larw tasiemca wraz z kałem ludzkim
  • niszczeniu lub sterylizacji mięsa w którym stwierdzono obecność wągrów
  • likwidacji nosicielstwa tasiemca przez człowieka drogą odrobaczania osób, u których przy okresowym badaniu ludności stwierdzona została obecność pasożyta
  • okresowa kontrola lekarska ludności
  • odrobaczanie żywicieli pośrednich
  • likwidacja lub leczenie chorych zwierząt
  • częste jedzenie pestek dyni lub skoncentrowanego oleju z pestek dyni gdyż pomaga on w zwalczaniu tasiemców i pozwala często wyeliminować natręta w pierwszych fazach jego rozwoju w jelicie cienkim człowieka
  • również czosnek działa podobnie zaleca się więc jego spożywanie
  • stosowanie zapobiegawczych środków na robaki pasożytnicze np Pyrantellum