amylaza w surowicy

Celem badania poziomu amylazy we krwi jest ocena jej aktywności w diagnostyce i różnicowaniu chorób trzustki. Amylaza jest bowiem enzymem hydrolitycznym, wytwarzanym w komórkach wydzielniczych trzustki, gruczołów ślinowych, wątrobie oraz w mięśniach.

Oznaczenie aktywności amylazy w surowicy wykonuje się głównie, gdy występują stany ostrego zapalenia oraz zaostrzenia przewlekłego zapalenia trzustki. Podwyższony poziom aktywności tego enzymu przy wystąpieniu ostrego bólu w nadbrzuszu wykazuje blisko 90% czułość kliniczną dla rozpoznania zapalenia trzustki. Diagnostykę chorób zapalnych trzustki można uzupełnić o oznaczenie aktywności lipazy, która wykazuje większą swoistość narządową i czułość kliniczną.

Prawidłowe stężenie amylazy we krwi powinno mieścić się w granicach 25 – 125 U/L, zaś u osób powyżej 70. roku życia normy stężenia amylazy będą wahać się w granicach 20 – 160 U/L.

Stężenie amylazy, które znajduje się w granicach 575 – 1150 U/L może być wywołane:

  •     okresowym zaostrzeniem w przewlekłym zapaleniu trzustki;
  •     perforacją, czyli przebiciem się wrzodu dwunastnicy przez ścianę narządu;
  •     niedrożnością jelit;
  •     zapaleniem pęcherzyka żółciowego;
  •     kamicą żółciową;
  •     kamicą trzustkową;
  •     ostrym zapaleniem nerek;
  •     kwasicą ketonową w cukrzycy;
  •     niektórymi nowotworami (rak trzustki, rak jajnika, rak płuca).

Nieznacznie zaś podwyższony poziom amylazy we krwi (115-575 U/L) bywa wywołany przez:

  •     świnkę;
  •     urazy ślinianek;
  •     kamicę przewodów ślinowych;
  •     radioterapię i chemioterapię;
  •     alkaloidy opium;
  •     zatrucie metanolem;
  •     duże dawki etanolu (u alkoholików)

Natomiast obniżona amylaza we krwi może być oznaką:

  •     martwicy trzustki;
  •     kamicy żółciowej;
  •     rozległego poparzenia;
  •     tyreotoksykozy;
  •     zawału mięśnia sercowego;
  •     zatrucia.