Dietetyk posiada podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Dysponuje podstawowymi umiejętnościami praktycznymi jak i wiedzą z zakresu zdrowego i racjonalnego odżywiania ludzi zdrowych, doboru właściwej diety w stanach chorobowych, w celach profilaktycznych, edukacyjnych, czyli kwalifikacje poszukiwane na dynamicznie rozwijającym się rynku usług dietetycznych dla osób zdrowych i chorych.
Absolwent dietetyki łączy kompetencje technologa żywienia i lekarza, dlatego może pracować zarówno w ośrodkach zdrowia czy szpitalach, jak i w klasycznie rozumianej gastronomii. Absolwent przygotowany jest do pracy wykonawczej w:
- publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej (szpitale, domy pomocy społecznej, sanatoria);
- placówkach lecznictwa ambulatoryjnego (gabinety dietetyczne, poradnie specjalistyczne – gastrologiczne, chorób metabolicznych);
- zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (firmy cateringowe);
- zakładach przemysłu spożywczego (spółdzielnie mleczarskie, zakłady mięsne itp.);
- zakładach produkujących wyposażenie i sprzęt gastronomiczny;
- organizacjach konsumenckich;
- placówkach oświatowych (żłobki, przedszkola, szkoły);
- placówkach sportowych i innych (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji);