Naukowcy z Kalifornii przekonują, że zawarty w rybach nienasycony kwas tłuszczowy Omega 3 redukuje ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty. Eksperci namawiają, żeby każdy mężczyzna przynajmniej raz w tygodniu zjadł łososia, bądź śledzia.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco na podstawie przeprowadzonych badań przekonują, że Omega 3, kwas tłuszczowy, który możemy znaleźć m.in. w makreli, łososiu i w śledziach, skutecznie redukuje ryzyko zachorowania na raka prostaty.
W badaniach porównano diety 466 mężczyzn ze zdiagnozowaną chorobą z dietą 476 zdrowych mężczyzn. Okazało się, że mężczyźni jedzący tłuste ryby przynajmniej raz w tygodniu prawie o 40% zmniejszają swoje ryzyko zachorowania. Profesor John Witte, przewodniczący badaniom nad rakiem prostaty, również przekonuje, że niebezpieczną odmianę genu Cox-2 odpowiedzialnego za powstawanie choroby również można zneutralizować, jedząc ryby zawierające Omega 3.