Algi sprzymierzeńcem w walce z SARS

Białka zawarte w algach zawierają związki mogące powstrzymać rozwój zespołu ostrej ciężkiej niewydolności oddechowej (SARS – Severe Acute Respiratory Syndrome). W nowych badaniach odkryto, że myszy traktowane białkiem o nazwie GRFT przeżywały w 100% zakażenie wirusem powodującym chorobę. Myszy, które nie miały podawanego białka, przeżywały w 30%.

Wyniki badań prezentowano20 maja na 105. międzynarodowej konferencji medycznej w San Diego. Pomimo dramatycznej sytuacji pod względem rozszerzania się SARS w 2002 roku medycyna uczyniła niewielki postęp w zapobieganiu chorobie i jej leczeniu.

GRFT, białko lektyna otrzymywana z alg, daje nadzieję na postęp w tej kwestii. Uważa się, że jej działanie antywirusowe polega na zmianie kształtu cząstek cukrów, które stanowią powłokę dla wirusa, umożliwiając mu wnikanie do naszych komórek i namnażanie się. Bez tej umiejętności wirus nie jest w stanie spowodować rozwoju choroby.

Myszy szczepione były GRFT i szczepionką placebo oraz zarażane wirusem powodującym SARS. Oceniano tempo jego namnażania się w organizmach myszy po dwóch, czterech i 10 dniach od infekcji. Stwierdzono, że myszy bez podanego białka GRFT 20 razy częściej chorowały i stawały się źródłem epidemii, podczas gdy myszy z podaną szczepionką były istotnie częściej zdrowsze i nie traciły na wadze (myszy nieszczepione traciły około 35% masy ciała). Wskazuje to, że białko nie tylko zapobiega replikacji wirusa, lecz także chroni organizm przed innymi skutkami ubocznymi choroby.

Planowane są dalsze testy, m.in. pod kątem trwałości wpływu szczepienia białkiem GRFT, aby zbadać czy myszy będą narażone na działanie wirusa w przyszłości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *