Absolwent studiów drugiego stopnia na kierunku Dietetyka zdobywa zaawansowaną wiedzę i umiejętności w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych. Absolwenci dietetyki posiadają poszerzoną wiedzę i umiejętności intelektualnego i praktycznego wykorzystania nabytych efektów kształcenia z zakresu zdrowego i racjonalnego odżywiania ludzi zdrowych, doboru właściwej diety w stanach chorobowych, w celach profilaktycznych, edukacyjnych, czyli kwalifikacji poszukiwanych na dynamicznie rozwijającym się rynku usług dietetycznych dla osób zdrowych i chorych.
Absolwent studiów II stopnia przygotowany jest do podjęcia studiów III stopnia oraz do pracy na stanowiskach wykonawczych i kierowniczych w:
- publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej (szpitale, domy pomocy społecznej, sanatoria);
- placówkach lecznictwa ambulatoryjnego (gabinety dietetyczne, poradnie specjalistyczne – gastrologiczne, chorób metabolicznych);
- zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (firmy cateringowe);
- zakładach przemysłu spożywczego (spółdzielnie mleczarskie, zakłady mięsne itp.);
- zakładach produkujących wyposażenie i sprzęt gastronomiczny;
- instytucjach naukowo-badawczych i ośrodkach badawczo-rozwojowych oraz jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu żywienia człowieka (gabinety poradnictwa żywieniowego);
- urzędach administracji rządowej i samorządowej;
- organizacjach konsumenckich;
- placówkach oświatowych (żłobki, przedszkola, szkoły);
- placówkach sportowych i innych (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji);
- uczelniach wyższych (kariera naukowa);
- szkolnictwie – po ukończeniu specjalności nauczycielskiej (zgodnie ze standardami kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu nauczyciela).