Dietetyka

Dietetyka jest nauką medyczną o żywieniu człowieka zdrowego i chorego zajmującą się następującymi zagadnieniami:

  •     zasadami żywienia człowieka zdrowego
  •     zasadami żywienia człowieka chorego
  •     oceny stanu odżywienia
  •     oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
  •     zapobiegania chorobom zależnym od żywienia
  •     kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania
  •     biochemicznymi podstawami żywienia
  •     prowadzenia edukacji żywieniowej
  •     psychologią żywienia
  •     technologiami gastronomicznymi.

Dietetyka bywa czasami mylona z technologią żywności. Dietetyka jest nauką medyczną, która wyspecjalizowała się w kierunku racjonalnego odżywiania człowieka zarówno chorego jak i zdrowego. Dietetyka zajmuje się zatem oceną wpływu choroby na stan odżywienia pacjenta, oraz wpływu odżywiania na wyniki leczenia chorób.

Dietetyka powiązana jest ściśle z:

  •     medycyną
  •     farmakologią
  •     bromatologią
  •     chemią żywności
  •     biologią i mikrobiologią
  •     psychologią

Podział dietetyki:

  •     dietetyka kliniczna
  •     dietetyka sportowa

Edukacja:

  • uczelnie wyższe – kierunek: dietetyka (możliwość uzyskania tytułów naukowych: licencjat, magister, doktor, profesor).

Kształcenie w zawodzie dietetyka realizowane jest głównie na uczelniach medycznych i przyrodniczych, na kierunkach: